Dieta śródziemnomorska, czasami nazywana dietą śródziemnomorską lub dietą w stylu śródziemnomorskim, jest połączeniem tradycyjnych wzorców żywieniowych ludzi z krajów otaczających Morze Śródziemne. Kładzie ona nacisk na pokarmy roślinne, takie jak warzywa, owoce i pełne ziarna, ryby, owoce morza i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy.
Ogranicza również czerwone mięso, drób, ser i słodycze – to podejście do odżywiania, które w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród osób, które chcą schudnąć lub zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca i cukrzyca.
Idea stojąca za tym stylem odżywiania nie jest nowa; najwcześniejsze wzmianki o ludziach z regionu śródziemnomorskiego spożywających te potrawy pochodzą co najmniej z czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Popularność diety wzrosła w XX wieku po tym, jak badania wykazały, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich mieli niższe wskaźniki otyłości, chorób serca i raka niż mieszkańcy innych części Europy. Badanie z 2010 roku opublikowane w The New England Journal of Medicine wykazało nawet, że ludzie, którzy ściśle przestrzegali tradycyjnej diety śródziemnomorskiej, byli o około 30 procent mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca niż ci, którzy nie przestrzegali jej ściśle.
Zobacz więcej na: stylishbasket.pl